Saturday, 25 January 2014

Dinasti Azlan Shah Bahagian Akhir

Setelah agak lama blog Malaysia in Crisis menyepi, kini kami kembali menghangatkan dunia siber dengan lebih banyak pendedahan dan ulasan isu-isu semasa. 

Untuk blog entry ini, penulis akan membayar "hutang" yang lama tertangguh iaitu melengkapkan kisah Dinasti Azlan Shah. Sementa lah, setelah sekian lama, akhirnya gambar terbaru baginda disiarkan oleh akhbar tempatan. Tidak kira lah seseorang itu Raja atau hanya rakyat biasa papa kedana, penulis tetap mendoakan kesejahteraan dan kesihatan  Tuanku Sultan Azlan Shah.

Berbalik kepada kisah Dinasti Azlan Shah, disertakan semula pautan ke tulisan-tulisan yang terdahulu:


Seperti yang kita sedia maklum, sistem pewarisan takhta Kesultanan Perak adalah unik dan mengikut sistem kenaikan tangga demi tangga Raja-raja Bergelar yang merupakan pewaris takhta.

1. Raja Muda: Raja Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Shah (58 tahun)
2. Raja Di-Hilir: Raja Jaafar ibni Raja Musa Ibni Sultan Abdul Aziz (73 tahun)
3. Raja Kecil Besar: Raja Iskandar Dzulkarnain Ibni Sultan Idris (dianggarkan sekitar 57 tahun)
4. Raja Kecil Sulong
5. Raja Kecil Tengah: Raja Ahmad Nazim Azlan Shah Ibni Raja Ashman (20 tahun)
6. Raja Kecil Bongsu

Melihat kepada susunan Raja-raja Bergelar ini, apabila Raja Nazrin Shah naik menjadi Sultan Perak ke-35 kelak, sudah semesti anaknya, Raja Azlan Muzaffar Shah (kini berumur 5 tahun) bakal dijadikan salah seorang Raja Bergelar. Jika ditakdirkan umur Raja Nazrin Shah panjang, melihat kepada umur Raja Di-Hilir dan Raja Kecil Besar, maka peluang kedua-dua mereka untuk menduduki takhta Kesultanan Perak adalah nipis sekali.
Raja Azlan Muzaffar Shah Ibni Raja Nazrin Shah
Ini memberi peluang kepada Raja Kecil Tengah, Raja Ahmad Nazim Azlan Shah yang kini masih berumur 20 tahun untuk menjadi Sultan Perak yang berikutnya selepas Raja Nazrin Shah.  

Kemudiannya, apabila sepupunya, Raja Azlan Muzaffar Shah memasuki senarai Raja Bergelar, maka ini akan melengkapkan Dinasti Azlan Shah dalam pewarisan takhta negeri Perak dan seterusnya bakal menamatkan cabang-cabang lain seperti cabang Sultan Idris Shah (Sultan Perak ke-33) dan Sultan Abdul Aziz (Sultan Perak ke-31).

Jika ini berlaku dimana Raja Nazrin bakal menjadi Sultan Perak ke-35, kemudiannya mungkin diikuti oleh Raja Ahmad Nazim Azlan Shah dan/atau Raja Azlan Muzaffar Shah, dan seterusnya takhta Kesultanan Perak akan terus diwarisi oleh cucu-cicit-piut Sultan Azlan Shah. Ini yang dimaksudkan Dinasti Azlan Shah, di mana dijangkakan Kesultanan Perak akan terus kekal diwarisi oleh cabang Sultan Azlan Shah. Mungkin kerabat di-Raja dari cabang Sultan-sultan Perak yang terdahulu tidak berpuas hati dan akan menuntut takhta. Ini adalah perkara biasa bagi Kesultanan Perak yang tidak pernah sepi dengan perang saudara dan tuntutan takhta.

Sebelum kita maneruskan perbincangan, mari kita berkenalan dengan Raja Kecil Tengah, Raja Ahmad Nazim Azlan Shah Ibni Allahyarham Raja Ashman Shah.

Raja Ahmad Nazim Azlan Shah atau panggilan "Ahmad", kini sedang menuntut di University of Cambridge. Sebelum itu beliau mendapat pendidikan di peringkat A-level di Marlborough College dan bersekolah di sekolah antarabangsa elit di Kuala Lumpur iaitu Garden International School.
 
Ahmad (dua dari kiri) terpilih sebagai salah seorang penerima anugerah pelajar terbaik di Malaysia untuk Cambridge International Examination (CIE) High Achievers Award pada tahun 2011

Kecerdikan beliau tidak dipersoalkan. Keluarga Sultan Azlan Shah memang diketahui umum mempunyai taraf pendidikan yang tinggi. Bapanya, Allahyarham Raja Ashman Shah juga merupakan graduan University of Cambridge, begitu juga sepupu-sepupunya seperti Azlin Salleh dan Nurlin Salleh (anak-anak Raja Azureen) yang merupakan graduan University of Cambridge. Untuk diterima masuk ke University of Cambridge bukannya mudah, kena betul-betul cemerlang baru boleh diterima masuk.

Hasrat Putera William untuk mengambil kursus jangka-pendek di University of Cambridge mendapat tentangan. Keputusan A-level beliau yang tidak mencapai gred kelayakan kemasukan ke universiti berkenaan walaupun sekadar menghadiri kursus jangka pendek dikatakan sebagai suatu penghinaan ke atas universiti terbaik United Kingdom dan ketiga terbaik dunia itu.

Namun jika di Malaysia, terdapat "budi bicara" syarat kemasukan ke universiti yang melibatkan anak-anak VIP!
Ahmad yang mempunya wajah mat saleh
Berbalik kepada kisah Ahmad tadi, rupa paras seperti mat saleh tidak menjadi persoalan. Sultan Johor juga berdarah Inggeris, begitu juga bakal Sultan Selangor dan pewaris takhta Pahang juga mempunyai darah Inggeris.

Yang lebih menjadi persoalan adakah pewaris takhta yang merupakan bakal-bakal Sultan ini mempunyai jiwa Melayu? Dalam konteks ini penulis melemparkan persoalan bukan sahaja kepada pewaris takhta Kesultanan Perak, tetapi kepada semua institusi beraja di Malaysia.

Kita juga sibuk bercakap mengenai Raja-raja sebagai benteng terakhir Melayu dan agama Islam. Sedangkan pendedahan Malaysia in Crisis sebelum ini menunjukkan pewaris takhta sebagai contohnya Raja Muda Selangor bersikap tidak seperti seorang Melayu beragama Islam. Menjadi "Melayu" dan "Islam" bukan hanya apabila memakai baju Melayu bersampin atau bertengkolok. Sedangkan hidup bergelumang dengan arak dan maksiat. 

Adakah boleh dikatakan mereka ini benteng terakhir Melayu dan agama Islam? Dan "Melayu" kah jiwa mereka?

Penulis cuba mencari jawapan kepada persoalan ini.

Sistem Pendidikan dan Circle of Friends
Sultan-sultan yang menduduki takhta pada hari ini kebanyakannya mendapat pendidikan awal di tanahair. Sultan Azlan Shah mendapat pendidikan awal di Government English School, Batu Gajah (kini dikenali sebagai Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Yussuf). Raja Nazrin pula bersekolah di Sekolah Menengah St. John dan dikenali sebagai "Naz" di kalangan rakan-rakan sekelas.

Begitu juga Sultan Terengganu, Sultan Mizan yang mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah dan Menengah Sultan Sulaiman. Kemudiannya baginda melanjutkan pelajar ke Geelong Grammar School, iaitu sebuah sekolah berasrama termahal di Australia. Tamat persekolahan, baginda melanjutkan pengajian Ijazah di London iaitu di United States International University (kini Alliant International University) - sebuah universiti kecil, tidak terkenal, dan kadar penerimaan kemasukan yang tinggi. Bermakna, siapa saja boleh masuk ke universiti ini asalkan ada wang. Keputusan peperiksaan di peringkat sekolah tidak menjadi ukuran, yang menjadi ukuran adalah kemampuan membayar yuran pengajian. Dalam ayat lain boleh dikatakan Baginda mungkin tidak berapa cerdik dari segi pelajaran untuk diterima masuk ke universiti ternama. 

Keputusan peperiksaan kerabat di Raja Britain dinanti-nantikan oleh rakyat
Tidak mengapalah Tuanku Mizan, universiti tidak ternama pun tetapi masih boleh menuntut ilmu. Si Mail Katik di negeri Selatan tanah air tu rasanya lagi kurang cerdiknya, itu setakat masuk jadi askar! Sama lah macam Prince Harry yang tak berapa cerdik hanya masuk kolej militari Sandhurst!

Berbalik kepada sistem pendidikan itu tadi, apa yang ingin disampaikan ialah Raja-raja pada hari ini masih ramai yang bersekolah biasa di tanah air dan bercampur dengan rakyat jelata. 

Tetapi generasi baru pewaris takhta Raja-raja Melayu pada hari ini nampaknya sejak kecil lagi telah dihantar untuk belajar di sekolah-sekolah antarabangsa seperti Alice Smith School dan Garden International School di Kuala Lumpur. Ada juga anak-anak Raja pewaris takhta ini yang terus dihantar belajar ke luar negara. Mengikut temubual akhbar Utusan Malaysia bersama Tengku Puan Pahang (rujuk artikel disini), salah satu sebab mengapa mereka memilih menghantar anak-anak bersekolah di luar negara adalah kerana tiada siapa yang tahu latar belakang mereka. 

Tengku Hassanal Ibrahim Shah (kiri)
Belajar di luar negara itu bukannya sekolah biasa, tetapi belajar di sekolah elit! Dah sah lah cikgu-cikgu sekolah elit tersebut tahu latar belakang pelajar yang memasuki sekolah tersebut mestinya anak-anak orang kenamaan seluruh dunia! 

Bermakna, circle of friends anak-anak ini juga adalah dari golongan elit seluruh dunia. Masakan apabila menjadi Raja kelak menjiwai kesusahan rakyat?

Contohnya pewaris takhta Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Shah bersekolah di Sherborne School, United Kingdom yang menjadi pilihan kerabat di-Raja dan anak orang kenamaan seluruh dunia termasuk King Mswati III dari Swaziland dan Raja Qatar.  Orang kebanyakan tidak mampu untuk menghantar anak ke sekolah-sekolah elit ini.

Tengku Amalin menuntut di UIA
Sebenarnya, masih ada lagi anak-anak Raja yang lain bersekolah biasa bersama rakyat jelata yang lain, begitu juga di peringkat universiti. Terpulang kepada individu itu sendiri untuk membawa dirinya apabila bercampur dengan rakyat.    

Bagaimana pun apabila bercakap mengenai pendidikan, ini terpulang kepada individu. Apabila orang kenamaan menghantar anak-anak bersekolah di luar negara, ini bermakna sistem di Malaysia tidak menjadi pilihan mereka walaupun Menteri UMNO kata pendidikan Malaysia adalah yang ke-14 terbaik di dunia!

Petikan daripada laporan akhbar The Star bertarikh 31 Mac 2012 bertajuk Muhyiddin: Our education system better than advanced nations.

KUALA LUMPUR: Malaysian children received better education than those in advanced countries based on the World Economic Forum's global competitiveness report, said Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

He said the report ranked Malaysia 14th among 142 countries in quality of education and second in the ASEAN region.

Maaf lah Tan Sri, walaupun sistem pendidikan Malaysia dikatakan berada di tangga ke-14, itu masih tidak mampu untuk meyakinkan sebilangan besar para kenaamaan negara kita untuk menghantar anak-anak mereka bersekolah di Malaysia! Sebaliknya mereka terus memilih untuk menghantar anak-anak belajar di sekolah antarabangsa atau ke sekolah-sekolah di luar negara.


_________________

Berbalik semula kepada kisah Tengku Mahkota Pahang dan anak-anak yang bersekolah di luar negara. Bila bercakap mengenai sekolah elit, sudah semestinya kita tertanya-tanya berapakah kos bersekolah di luar negara seperti di United Kingdom. 
  1. Sebagai contoh, yuran persekolan di Sherborne School di mana Tengku Hassanal Ibrahim Shah bersekolah adalah lebih daripada £10,000 (kira-kira RM55,000) untuk satu term (terdapat 3 term dalam satu tahun). Ini bermakna yuran persekolahan sahaja (tidak termasuk kos lain) adalah kira-kira RM165,000 untuk satu tahun. Campur duit aktiviti sekolah yang lain, duit makan-minum, duit balik Malaysia bercuti setiap cuti sekolah, campur tolak itu ini kita anggarkan kos tahunan adalah kira-kira RM200,000.   
  2. Anak kedua pula belajar di Harrow School, United Kingdom juga dengan yuran persekolahan lebih kurang £10,000 untuk satu term (atau £30,000 untuk satu tahun iaitu RM165,000 dalam Ringgit Malaysia). Seperti perkiraan di atas, campur tolak perbelanjaan seorang lagi anak, sekolah sahaja menelan belanja sebanyak RM200,000 satu tahun.
  3. Anak ketiga pula belajar di Caldicott School, United Kingdom dengan yuran pengajian juga dalam £10,000 untuk satu term (atau £30,000 untuk satu tahun). Campur-tolak, dianggarkan perbelanjaan bersekolah di United Kingdom memerlukan kira-kira RM200,000 satu tahun.
  4. Contoh di atas hanya perkiraan kasar bagi 3 orang anak lelaki Tengku Mahkota Pahang yang bersekolah di United Kingdom, tidak termasuk 2 lagi anak perempuan yang sedang bersekolah. 
  5. Campur pulak ketiga-tiga puteri cun Tengku Mahkota Pahang dan Julia Rais yang sememangnya tinggal di United Kingdom! Seorang belajar Downe House School, ada yang sudah masuk universiti dan sebagainya. Sudah semestinya jumlah perbelanjaan persekolahan bagi ketiga-tiga puteri cun ini melebihi berjuta ringgit!
Seorang puteri  Tengku Mahkota Pahang (yang sedang menjulang botol) sedang berpesta bersama rakan-rakan

Kesimpulan:
Apa yang ingin disampaikan oleh penulis ialah tiada istilah "Raja dan kerabatnya Berjiwa Rakyat" kerana sistem pendidikan yang dipilih iaitu bersekolah di sekolah antarabangsa dan menghantar putera-puteri bersekolah ke luar negara menjadikan circle of friends mereka adalah dari kalangan golongan elit juga. Mereka tidak tahu pahit-jerihnya anak sebaya mereka yang terpaksa mengharungi sungai untuk ke sekolah atau berjalan berbatu-batu untuk menuntut ilmu.

Di sini juga ditegaskan tiada istilah "Raja menjadi benteng terakhir Melayu dan agama Islam". Jangankan untuk bercakap mengenai Islam, tidak nampak langsung sifat ke-Melayuan di dalam diri mereka. Mereka lebih selesa berbual dalam Bahasa Inggeris - jadi relevankah  slogan "bahasa jiwa bangsa"?

Baik lah, penulis meninggalkan entry ini dengan nasihat kepada Raja Kecil Tengah Perak, Raja Ahmad Nazim Azlan Shah supaya menjadi seperti bapanya, Allahyarham Raja Ashman Shah. Sesungguhnya rakyat menyanjungi sifat dan ketinggian ilmu agama Allahyarham.


Ahmad (dalam bulatan) sedang berparty bersama rakan-rakan di sebuah kelab malam Ballare di Cambridge pada 22 Januari 2014 yang lalu. Pesanan kepada Ahmad, tinggallah perkara-perkara yang melalaikan, tumpukan kepada pelajaran dan persiapkan diri menjadi seorang Raja yang disanjungi rakyat jelata.


Cicit Daeng kini kembali,

41 comments:

  1. Wonder gak baper gaji diorg ni kalau boleh hantar anak belajar oversea sampai ratus2 ribu.

    Lima org anak dah sejuta beb!!!

    Tu blom lagi duit2 nak beli iphone lerr, PSP ler,laptop lagi....perghhh mahu setahun 5 juta utk anak jerrrr!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
    2. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

      Delete
    3. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

      Delete
    4. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

      Delete
    5. Hello semua,
      Nama saya Ahmad Asnul Brunei, saya menghubungi Firma Pinjaman Osman untuk pinjaman perniagaan berjumlah $ 250,000. Kemudian, saya diberitahu tentang langkah meluluskan jumlah pinjaman saya yang diminta, setelah mengambil risiko lagi kerana saya sangat terdesak untuk menubuhkan sebuah perniagaan kepada kejutan saya yang paling besar, jumlah pinjaman telah dikreditkan ke akaun bank saya dalam 24 jam perbankan tanpa apa-apa tekanan mendapatkan pinjaman saya. Saya terkejut kerana saya pertama kali jatuh mangsa penipuan! Jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang jumlah pinjaman & anda berada di mana-mana negara, saya akan menasihatkan anda boleh menghubungi Firma Pinjaman Osman melalui e-mel osmanloanserves@gmail.com

      BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
      Nama pertama......
      Nama tengah.....
      2) Jantina: .........
      3) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan: .........
      4) Tempoh Pinjaman: .........
      5) Negara: .........
      6) Alamat Rumah: .........
      7) Nombor Mudah Alih: .........
      8) Alamat e-mel ..........
      9) Pendapatan Bulanan: .....................
      10) Pekerjaan: ...........................
      11) Tapak yang anda buat di sini tentang kami .....................
      Terima kasih dan salam mesra.
      Derek E-mel osmanloanserves@gmail.com

      Delete
    6. ☑️DO YOU WANT TO RECOVER YOUR LOST FUNDS ON CAPITAL INVESTMENTS, BITCOIN INVESTMENTS, AND OTHER SCAM TRADING INVESTMENTS ??? TAKE YOUR TIME TO READ🔘

      ☑️ The COMPOSITE CYBER SECURITY SPECIALISTS have received numerous complaints of fraud associated with websites that offers opportunities for Capital Investments, bitcoin investments and Trading on an Internet-based trading platforms.  Most Of The complaints falls into these Two categories:
      1. 🔘Refusal to credit customers accounts or reimburse funds to customers:
      These complaints typically involve customers who have deposited money into their trading or investment account and who are then encouraged by “brokers” over the telephone to deposit additional funds into the customer account.  When customers later attempt to withdraw their original deposit or the return they have been promised, the trading platforms allegedly cancels customers’ withdrawal requests, refuse to credit their accounts, or ignore their telephone calls and emails.

      2. 🔘Manipulation of software to generate losing trades:
      These complaints allege that the Internet-based Investment and trading platforms manipulate the trading software to distort the Trading prices and payouts in order to ensure that the trade results in a Loss.  For example, when a customer’s trade is “winning,” the countdown to expiration is extended arbitrarily until the trade becomes a loss.

      ☑️ Most people have lost their hard earned money through Scam Investments And Trading, yet they would go and meet fake recovery Experts unknowingly to help them recover their money and they would end up losing more money in the process. This Is Basically why we (COMPOSITE CYBER SECURITY SPECIALISTS) have come to y’all victim’s rescue. The clue is most of these Brokers have weak Database security, and their vulnerabilities can be exploited easily with the Help of our Special HackTools, Root HackTools And Technical Hacking Strategies because they wouldn’t wanna spend money in the sponsorship of Bug bounty Programs which would have helped protect their Database from Unauthorized access to their Database, So all our specialists do is to hack into the Broker’s Database via SQL Hook injections & DNS Spoofing, Decrypt your Transaction Details, Trace the Routes of your Deposited Funds, Then some Technical Hacking Algorithms & Execution Which we cant explain here would follow then you have your money recovered. 💰 ✔️

      ☑️All our Specialists are well experienced in their various niches with Great Skills, Technical Hacking Strategies And Positive Online Reputations And Recommendations🔘
      They hail from a proven track record and have cracked even the toughest of barriers to intrude and capture all relevant data needed by our Clients.
      We have Digital Forensic Specialists, Certified Ethical Hackers, Software Engineers, Cyber Security Experts, Private investigators and more. Our Goal is to make your digital life secure, safe and hassle free by Linking you Up With these great Professionals such as JACK CABLE, ARNE SWINNEN, SEAN MELIA, DAWID CZAGAN, BEN SADEGHIPOUR And More. These Professionals are Well Reserved Professionals who are always ready to Handle your job with great energy and swift response so that your problems can be solved very quickly.
      All You Need to Do is to send us a mail and we’ll Assign any of these specialists to Handle your Job immediately.

      ☑️ Below Is A Full List Of Our Services:
      * FUNDS RECOVERY ON INVESTMENT AND TRADING.
      * WEBSITE HACKING
      * CREDIT REPAIR.
      * PHONE HACKING (giving you Unnoticeable access to everything Happening on the Target’s Phone)
      * CLEARING OF CRIMINAL RECORDS
      * SOCIAL MEDIA ACCOUNTS HACKING


      ☑️ CONTACT:
      ••• Email:
      composite.cybersecurity@protonmail.com

      🔘2020 © composite cybersecurity specialists
      🔘Want faster service? Contact us!
      🔘All Rights Reserved ®️




















































































































































































































      Delete
  2. Belakang TMP itu Xmas tree, ini mesti xmas party. Allah best nyer.

    ReplyDelete
  3. Sandhurst tu bukan biasa biasa je ... sultan brunei belajar sana. bukan senang boleh masuk.

    ReplyDelete
  4. Malaysia in Crisis ni mmg bagus.. Dapat cari bnyak information yg takde kt blog or web lain.. Teruskan menulis fakta dan perbetulkan fakta2 yg diputar-belitkan oleh org lain..

    ReplyDelete
  5. can u post more pictures of raja ahmad nazim azlan shah? plsss :) ?

    ReplyDelete
  6. Kalau hati peuh hasad dan dengki... Itulah orang Me-Layu

    ReplyDelete
  7. menegur dikatakan dengki, itulah orang Me-Loya

    Rasulullah tidur atas batang kurma walhal dialah penakluk dunia arab, pembawa Din Islam yang tresergam 1500 tahun sampai hari ini.

    Umar al-Kattab RA apabila dlantik menjadi kalifah sanggup memasak lauk untuk rakyat yang kelaparan tanpa memberitahu pun yang dialah khalifa...

    Ingat orang-orang elit ni tahu perit susah hidup rakyat biasa? jangan harap la...

    ReplyDelete
  8. betullah ...iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa which is raja ashman 😥

    ReplyDelete
  9. Apa mahu buat, ibarat kain putih yang dicorakkan mengikut kehendak ibu bapa sendirilah. Macam mana mereka dibentuk, macam itulah rupa mereka kelak. Sekian.

    ReplyDelete
  10. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

    ReplyDelete
  11. saya AHMAD SANI posisi sekarang di malaysia
    bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
    setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
    sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
    sempat saya putus asah dan secara kebetulan
    saya buka FB ada seseorng berkomentar
    tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
    melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
    karna di malaysia ada pemasangan
    jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
    saya minta angka sama AKI NAWE
    angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
    terima kasih banyak AKI
    kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
    rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
    bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
    terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
    jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
    tak ada salahnya anda coba
    karna prediksi AKI tidak perna meleset
    saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan











    saya AHMAD SANI posisi sekarang di malaysia
    bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
    setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
    sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
    sempat saya putus asah dan secara kebetulan
    saya buka FB ada seseorng berkomentar
    tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
    melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
    karna di malaysia ada pemasangan
    jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
    saya minta angka sama AKI NAWE
    angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
    terima kasih banyak AKI
    kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
    rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
    bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
    terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
    jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
    tak ada salahnya anda coba
    karna prediksi AKI tidak perna meleset
    saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

    ReplyDelete
  12. Ya,memang sedih bila tgk anaknya ahmad jadi mcm tu...Takut2 terseksa pula ayahnya nauzubillah T.T mudah2an cahaya taufiq dan hidayah terpancar di hatinya dan kalau boleh jadi warak seperti ayahnya juga amiin~ :)

    ReplyDelete
  13. begitu lah kehidupan di dunia ini.mana yang baik bolih di contohi dan mana yg di tegahi di jauhkan,terima kasih kpd punulis blog ini kerana membuka minda saya dan memberi maklumat apa yg tidak pernah terfikir olih saya.sungguh naive saya ni.tq so much

    ReplyDelete
  14. NURHAYATI TKW DI MALAYSIA

    ====================================

    Lewat internet ini saya mengutarakan
    ucapan terima kasih saya kepada MBAH DEWA
    yang telah membantu kehidupan keluarga saya
    dulunya saya Cuma seorang buruh kasar yang
    bekerja di salah satu kebun kelapa sawit
    milik : tuan H. BADRUN
    di daerah malaysia penghasilan saya
    perhari Cuma 55ribu rupiah,hanya pas pasan
    untuk mengecukupi kehidupan keluarga saya
    Alhamdulillah sekarang Sejak saya bergabung
    jadi member_ MBAH DEWA BHARATA_
    dan ini. Kemenangan saya yg Ke 3X
    Kemarin Di kasih lagi.4D togel malaysia benar-benar tembus...
    impian saya selama ini sudah jadi kenyataan.
    Alhamdulillah Kehidupan keluarga saya pun
    jauh lebih baik dari pada sebelumnya.
    Buat saudara bapak/ibu yang ingin mendapatkan
    REJEKI melalui jalan TOGEL..atau yg sdh bosan dgn kemiskinan
    Hub: MBAH DEWA BHARATA Di:( 082 316 555 388- )
    atau Klik Situs resmi kami. di bawah ini.....

    KLIK-> BOCORAN TOGEL HARI INI


    di jamin anda akan bahagia dengan keluarga
    yang punya rumah salam jackpot & damai selalu

    ReplyDelete


  15. Good day: you need an urgent loan to solve your financial needs, we offer a range from $ 5,000.00 to $ 10,000,000.00 loan Max, we are reliable, efficient, fast and dynamic, with a 100% guaranteed and we also gives credit to (. euros, pounds and dollars) the interest rate applicable to all payday loans (3%), if you are interested get back to us through (mrwilliam751@gmail.com) with the information below: full name: Country: Amount of the loan Address: Duration: Age: Gender: Occupation: phone number: Thanks. I await your urgent response

    ReplyDelete
  16. Hello, Do you need a loan from The most trusted and reliable company
    in the world? if yes then contact us now for we offer loan to all
    categories of seekers be it companies or for staff usage. We offer
    loan at 3% interest rate, Contact us via email:
    homeloan1011@gmail.com

    (1) Full Name
    (2) Full Address
    (3) Country
    (4) Age
    (5) Occupation
    (6) Tell phone number
    (7) Sex:
    (8) Loan Amount needed:
    (9) Loan Duration

    Email us at: homeloan1011@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Saya ibu surty tki singapore saya hadir berkomentar di dalam blog ini,cuma ingin menceritakan kisah nyata,sekaligus mau mengucapkan banyak terimah kasih kepada Mbah Sero,atas bantuannya semua hutang2 saya sudah pada lunas,nomor togel yang Mbah berikan lansung 4d bocoran singapore,syukur alhamdulillah tembus dapat kemenangan 800.juta,itu dalam bentuk uang indo,kemarin saya sangat bingun karna hutang banyak,syukur sekarang sudah tenang tidak memikirkan hutang lagi,saya tidak akan melupakan bantuan Mbah,apa bila saya sudah pulang ke indo saya akan berkunjung kepondok Mbah untuk silatu rahmi,bagi saudarah2 yang lagi terlilit hutang jangan anda putus asa,kalau mau sukses seperti saya silahkan tlpn atau sms Mbah Sero di nomor O82~37O~357~999 beliau seorang paranormal yang bisa di percaya,karna sudah memberikan bukti,ingat kesempatan tidak akan datang untuk kedua kali,jadi giliran anda untuk membuktiannya terima kasih...

    ReplyDelete
  18. Do you need Finance?
    Are you looking for Finance?
    Are you looking for a money to enlarge your business?
    We help individuals and companies to obtain loan for business
    expanding and to setup a new business ranging any amount. Get a loan at affordable interest rate of 3%, Do you need this cash/loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via Email:maxcreditfinance@googlemail.com

    ReplyDelete
  19. Pengakuan tulus dari: FATIMAH TKI, kerja di Singapura

    Saya mau mengucapkan terima ksih yg tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada MBAH DEWA, saya sudah kerja sebagai TKI selama 5 tahun diMalaysia,dengan gaji lebih kurang 2.5jt/bln,tidak cukup untuk memenuhi kebutuhan sehari-hari,apalagi setiap bulan harus mengirim ortu di jawa, sudah lama saya mengetahui roomnya mbah ini, juga sudah lama mendengar nama besar MBAH,tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib, jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng yg mau menipu.tetapi kemarin waktu pengeluaran 8924 , saya benar2 tidak percaya & hampir pingsan,angka yg diberi Mbah 8924 ternyata tembus, awalnya saya coba2 menelpon, saya bilang saya terlantar diMalaysia, tidak ada ongkos pulang,terus beliau bantu kasih angka 4478 setelah saya bantu mahar yg dibutuhkan.mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar, tapi dengan penuh pengharapan saya pasangin kali 100 lembar, sisa gaji bulan Kemarin, ternyata tembuss….!!!
    dapat BLT 250jt, sekali lagi terima kasih banyak MBAH DEWA, saya sudah kapok kerja jadi TKI, rencana minggu depan mau pulang aja ke sukabumi.buat mbah,saya tidak akan lupa bantuan& budi baik MBAH.
    Demikian kisah nyata dari saya tanpa rekayasa.
    YANG MAU SEPERTI SAYA HUB:MBAH DEWA DI:082 316 555 388
    ATAU KUNJUNGI SITUS DIBAWAH INI

    KLIK=>> BOCORAN TOGEL HARI INI














    Yang punya room salam jackpot...























    Kesaksian IBU Sri Rahayu Dari sukabumi

    Ingin Berbagi Cerita. dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi
    tapi semenjak saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis
    saya sempat putusasah hampir bunuh diri.tapi untungnya saya buka internet dan menemukan nomor MBAH GEDE
    saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya dikasih solusi
    awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari MBAH GEDE
    alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya
    sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI
    terimah kasih MBAH GEDE,mau seperti saya Hub no.MBAH GEDE di:082 337 115 789
    atau lebih jelasnya klik situs dibawah

    klik=> PESUGIHAN PUTIH TAMPA TUMBAL


















    wassalam

    ReplyDelete

  20. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Email us:(flourishloancredite@gmail.com
    Application Form:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....
    Email us(flourishloancredite@gmail.com)

    ReplyDelete

  21. شركة تنظيف منازل بالخبر

    شركة تنظيف منازل بالخبر شركة المثالية هي افضل شركة تنظيف بالخبر يمكنكم التواصل معها للحصول علي افضل خدمات تنظيف المنازل والشقق والفلل والبيوت والمجالس والكنب والسجاد والموكيت والمفروشات بجودة عالية ومواصفات قياسية حيث تعد شركة تنظيف منازل بالخبر اولي الشركات التي التي تخصصت في مجالل التنظيف بالخبر ولديها خبرة كبيرة وعمالة ماهرة وادوات تنظيف حديثة وطاقم عمالة مدرب علي اعلي مستوى فلا تترددوا في الاتصال بشركة المثالية للتنظيف بالخبر وسوف تحصلون علي افضل الخدمات المنزلية من نظافة ومكافحة حشرات بارخص الاسعار

    ReplyDelete
  22. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

    Web: almawaddah.info

    Salam


    Kepada:

     

    Redaksi, rektor dan para akademik


    Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


    Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

    Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


    Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

    ReplyDelete



  23. Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

    Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

    saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

    Pembayaran yang fleksibel,
    Suku bunga rendah,
    Layanan berkualitas,
    Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

    Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

    Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

    ReplyDelete
  24. Hello semua,
    Nama saya Ahmad Asnul Brunei, saya menghubungi Firma Pinjaman Osman untuk pinjaman perniagaan berjumlah $ 250,000. Kemudian, saya diberitahu tentang langkah meluluskan jumlah pinjaman saya yang diminta, setelah mengambil risiko lagi kerana saya sangat terdesak untuk menubuhkan sebuah perniagaan kepada kejutan saya yang paling besar, jumlah pinjaman telah dikreditkan ke akaun bank saya dalam 24 jam perbankan tanpa apa-apa tekanan mendapatkan pinjaman saya. Saya terkejut kerana saya pertama kali jatuh mangsa penipuan! Jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang jumlah pinjaman & anda berada di mana-mana negara, saya akan menasihatkan anda boleh menghubungi Firma Pinjaman Osman melalui e-mel osmanloanserves@gmail.com

    BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
    Nama pertama......
    Nama tengah.....
    2) Jantina: .........
    3) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan: .........
    4) Tempoh Pinjaman: .........
    5) Negara: .........
    6) Alamat Rumah: .........
    7) Nombor Mudah Alih: .........
    8) Alamat e-mel ..........
    9) Pendapatan Bulanan: .....................
    10) Pekerjaan: ...........................
    11) Tapak yang anda buat di sini tentang kami .....................
    Terima kasih dan salam mesra.
    Derek E-mel osmanloanserves@gmail.com

    ReplyDelete
  25. AYO DAFTARKAN DIRI KALIAN SEKARANG JUGA DI https://bit.ly/2HsgZcG

    www.dewadominokiu . info juga menyediakan bonus yang diantaranya :

    NEW GAME BANDARPOKER
    RASAKAN SENSASI BERMAIN POKER DAN MENJADI BANDAR !!

    - Bonus Referral 10% otomatis langsung ke IDR anda, dan 10% akan dibagikan setiap hari senin
    - Bonus Cashback 0,5%
    - 300% Fair Play
    - NO ROBOT & ADMIN
    - Proses Withdraw & Deposit Tercepat
    - Di layani dengan 5 bank : Mandiri, BCA, BNI, BRI,Danamon
    - Customer Service yang baik, ramah dan cantik tentunya

    Dengan deposit minimal Rp.15.000 Anda sudah dapat bermain 8 game tersebut yang tentunya seru dan asik..

    untuk info contact dan customer service kami, Anda bisa menghubungi kami di :
    LiveChat : Klik Disini
    YM : dewadominoqq@yahoo.com
    Twitter : @dewadominoqq

    Jangan lupa Like Fanpage kami DewaDominoQQ Fanpage

    ReplyDelete
  26. Nak tanya,adakah sistem pendidikan anak2 raja/sultan ini diatur oleh "pihak tertentu" seperti dalam petikan blog di mana "British menentukan siapa bakal Raja/Sultan" adakah mereka ini di letak dalam acuan British?sekadar bertanya..mohon pencerahan

    ReplyDelete
  27. NAGAQQ: AGEN BANDARQ BANDARQ ONLINE ADUQ ONLINE DOMINOQQ TERBAIK

    Yang Merupakan Agen Bandarq, Domino 99, Dan Bandar Poker Online Terpercaya di asia hadir untuk anda semua dengan permainan permainan menarik dan bonus menarik untuk anda semua

    Bonus yang diberikan NagaQQ :
    * Bonus rollingan 0.5%,setiap senin di bagikannya
    * Bonus Refferal 10% + 10%,seumur hidup
    * Bonus Jackpot, yang dapat anda dapatkan dengan mudah
    * Minimal Depo 15.000
    * Minimal WD 20.000

    Memegang Gelar atau title sebagai Agen BandarQ Terbaik di masanya

    Games Yang di Hadirkan NagaQQ :
    * Poker Online
    * BandarQ
    * Domino99
    * Bandar Poker
    * Bandar66
    * Sakong
    * Capsa Susun
    * AduQ
    * Perang Bacarrat (New Game)

    Tersedia Deposit Via pulsa :
    Telkomsel & XL

    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : NagaQQ
    Facebook : NagaQQ Official
    Kontakk : Info NagaQQ
    linktree : Agen Judi Online
    WHATSAPP : +855977509035
    Line : Cs_nagaQQ
    TELEGRAM : +855967014811


    BACA JUGA BLOGSPORT KAMI YANG LAIN:
    agen bandarq terbaik
    Winner NagaQQ
    Daftar NagaQQ
    Agen Poker Online

    ReplyDelete
  28. AGEN BOLA TERPERCAYA
    KAMUBET – SITUS JUDI BOLA, TOGEL ONLINE, DAN AGEN CASINO

    ======SPORTBOOK======
    - SBOBET | AFB88 | IBCBET -
    Minimal Bet Parlay : Rp 3.000
    Minimal Single Bet : Rp 10.000

    ======DISKON TOGEL======
    2D – 29.75% X 70
    3D – 59.50% X 400
    4D – 66.00% X 3000

    ======PROMO=====
    BONUS WELCOME DEPOSIT 50% SLOT GAMES

    BONUS CASHBACK SEMUA JENIS PERMAINAN SETIAP HARI 20%

    BONUS CASHBACK SPORTBOOK | E-GAMES | SABUNG AYAM 10%

    BONUS ROLLINGAN CASINO 1%

    =========================
    Minimal Deposit : Rp 10.000
    Minimal Withdraw : Rp 50.000
    Minimal Deposit Pulsa : Rp. 15.000
    Proses Deposit dan Withdraw hanya 2 Menit

    ======HUBUNGI KAMI======
    Link : KAMUBET
    Whatsapp - +855882285275
    Instagram : @kamubet77
    Facebook : @kamubet888
    Twitter : @kamubet
    Line – Kamubet
    Wechat – Kamubet
    Youtube:YOUTUBE CHANEL

    ReplyDelete
  29. Slot Genting - Agen Slot Online Uang Asli

    ======PROMO=====
    BONUS WELCOME DEPOSIT 50%

    BONUS NEXT DEPOSIT 20%

    BONUS CASHBACK 5%

    =========================
    Minimal Deposit : Rp 10.000,-
    Minimal Withdraw : Rp 50.000,-
    Minimal Deposit Pulsa : Rp 15.000,-
    Proses Deposit dan Withdraw hanya 2 Menit

    ======HUBUNGI KAMI======
    Link Resmi – slotgenting
    Whatsapp +6285740170865
    LIVECHAT ONLINE 24/7
    FB : SlotGenting888
    Youtube:YOUTUBE CHANEL

    ReplyDelete
  30. Slot Genting - Agen Slot Online Uang Asli

    ======PROMO=====
    BONUS WELCOME DEPOSIT 50%

    BONUS NEXT DEPOSIT 20%

    BONUS CASHBACK 5%

    =========================
    Minimal Deposit : Rp 10.000,-
    Minimal Withdraw : Rp 50.000,-
    Minimal Deposit Pulsa : Rp 15.000,-
    Proses Deposit dan Withdraw hanya 2 Menit

    ======HUBUNGI KAMI======
    Link Resmi – slotgenting
    Whatsapp +6285740170865
    LIVECHAT ONLINE 24/7
    FB : SlotGenting888
    Youtube:YOUTUBE CHANEL

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. CrownQQ Agen DominoQQ BandarQ dan Domino99 Online Terbesar

    Yuk Buruan ikutan bermain di website CrownQQ
    Sekarang CROWNQQ Memiliki Game terbaru Dan Ternama loh...

    9 permainan :
    => Poker
    => Bandar Poker
    => Domino99
    => BandarQ
    => AduQ
    => Sakong
    => Capsa Susun
    => Bandar 66
    => Perang Baccarat (NEW GAME)

    => Bonus Refferal 20%
    => Bonus Turn Over 0,5%
    => Minimal Depo 20.000
    => Minimal WD 20.000
    => 100% Member Asli
    => Pelayanan DP & WD 24 jam
    => Livechat Kami 24 Jam Online
    => Bisa Dimainkan Di Hp Android
    => Di Layani Dengan 5 Bank Terbaik
    => 1 User ID 9 Permainan Menarik
    => Menyediakan deposit Via Pulsa Telkomsel & XL

    Link Resmi CrownQQ:
    - crownqq01.com
    - crownqq01.net
    - crownqq01.org

    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : CrownQQ
    Daftar CrownQQ : Poker Online
    Info CrownQQ : Kontakk
    Linktree : Agen Poker Online

    WHATSAPP : +6287771354805
    Line : CS_CROWNQQ
    Facebook : CrownQQ Official
    Kemenangan CrownQQ : Agen BandarQ

    ReplyDelete
  33. JAGUARQQ SITUS DOMINO99 POKER ONLINE DAN BANDARQ ONLINE

    * Dengan Minimal Deposit : Rp 15.000,-
    * Bisa deposit via pulsa XL dan Telkomsel
    * Minimal DP Via Pulsa 15.000 ( TANPA POTONGAN )

    * Tersedia 9 Game Dalam 1 User ID
    + BANDARQ
    + ADUQ
    + SAKONG
    + DOMINO99
    + BANDAR66
    + POKER
    + BANDAR POKER
    + CAPSA SUSUN
    + PERANG BACCARAT

    * Bonus Rollingan 0,5% Setiap minggu
    * Bonus Referal 20% Seumur hidup

    - Kontak Kami -
    WA : +855964608606
    TELEGRAM : +855 964608606
    LINE : csjaguar99
    Website : JaguarQQ
    Klik Disini : BandarQ Online
    Facebook : Situs Jaguarqq
    Twitter : JaguarQQ

    Kunjungi Juga BlogSpot Kami :

    JaguarQQ
    Kemenangan JaguarQQ
    Berita Gosip 
    Cerita Seks
    Sahabat Wisata

    ReplyDelete
  34. NAGAQQ: AGEN BANDARQ BANDARQ ONLINE ADUQ ONLINE DOMINOQQ TERBAIK

    Yang Merupakan Agen Bandarq, Domino 99, Dan Bandar Poker Online Terpercaya di asia hadir untuk anda semua dengan permainan permainan menarik dan bonus menarik untuk anda semua

    Bonus yang diberikan NagaQQ :
    * Bonus rollingan 0.5%,setiap senin di bagikannya
    * Bonus Refferal 10% + 10%,seumur hidup
    * Bonus Jackpot, yang dapat anda dapatkan dengan mudah
    * Minimal Depo 15.000
    * Minimal WD 20.000
    * Deposit via Pulsa TELKOMSEL & XL
    * 6 JENIS BANK ( BCA , BNI, BRI , MANDIRI , CIMB

    Memegang Gelar atau title sebagai AGEN POKER ONLINE Terbaik di masanya

    Games Yang di Hadirkan NagaQQ :
    * Poker Online
    * BandarQ
    * Domino99
    * Bandar Poker
    * Bandar66
    * Sakong
    * Capsa Susun
    * AduQ
    * Perang Bacarrat (New Game)


    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : NAGAQQ
    Facebook : Facebook
    WHATSAPP : +855977509035
    Line : Cs_nagaQQ
    TELEGRAM :+855967014811

    BACA JUGA BLOGSPORT KAMI YANG LAIN:
    Cerita seks
    Winner NagaQQ
    story world
    Daftar NagaQQ

    ReplyDelete
  35. ⓉⓄⒼⒺⓁ ⓄⓃⓁⒾⓃⒺ

    Untuk Anda pecinta 【TOGEL】, yok coba keberuntungan Anda dengan pasang taruhan angka di ⚡BOLAVITA⚡.

    ⚡BOLAVITA⚡, berapapun kemenangan Anda tentunnya akan membayar berapapun yang kamu raih atau dapatkan. Cukup banyak pasaran yang bisa Anda coba pasangkan, salah satunya adalah ������ / ������������������ ����������.

    Pasaran ������������������ ���������� diundi setiap hari (kecuali hari Selasa dan Jumat). Dengan waktu :
    Tutup pasaran : 17.25 WIB
    Buka pasaran : 17.40 WIB

    ⚡BOLAVITA⚡ juga menyediakan berbagai diskon dan hadiah untuk Anda semua :
    ������������ ���������� ���������������� :
    4D = 66%
    3D = 59%
    2D = 29%

    ������������ ���������� ���������������� :
    4D x 3000
    3D x 400
    2D x 70

    Buruan daftar dan bermain berbagai pasaran yang hanya ada di ⚡BOLAVITA⚡ dan dapatkan hadiah puluhan juta disini.

    Untuk Informasi Lebih Lanjut Silahkan Hubungi CS Kami Di :
    WA / TELEGRAM : +62812-2222-995
    INSTAGRAM : @bola.vita
    FACEBOOK : @bolavita.ofc
    TWITTER : @BVgaming_net
    LINE : @CS_bolavita

    #TogelOnline #Sgp #Singaporepools #TogelOnlineTerbaik #Bolavita #AgenTogel #AgenTogelTerpercaya #SitusTogelTerpercaya #TogelHongkong #TogelSgp #JudiOnlineTerbaik #JudiOnlinResmi #TogelSgp #TogelHongkong #Togeljitu #TogelHariIni #bandartogel #bocoran togel #togelterlengkap

    ReplyDelete